Allergie.

In mijn Alternatieve praktijk in Delfgauw, nabij Delft kunt u terecht voor een allergie behandeling. Ik werk met allergenen (stoffen waar u een allergische reacties op kan krijgen) waarmee ik uit kan testen waar u allergisch op reageert of op welke combinatie. Dit gebeurt via Touch for Health, of de kinesiologische spiertest. Het lichaam geeft dus zelf aan waar het niet tegen kan en kan soms heel specifiek zijn.

Mijn behandeling Focust niet zo zeer op het ongevoelig maken van het lichaam maar meer op het begrijpen. Waarom reageert uw lichaam nu juist zo sterk op een stof. Wat wil deze klacht u vertellen. Daarmee geef ik dus ook aan dat een lichamelijke klacht altijd een emotionele oorzaak kan hebben. Dat wil niet zeggen dat ik daarmee de allergie weg neem maar wel de stress/ emotie die er op zat/zit.
In de meeste gevallen zie ik dat daarna de intensiteit van de allergieën afneemt en de duur van de allergie.


Meer informatie over allergieën.

Een allergie ontstaat wanneer het immuunsysteem een onschuldige indringer (allergeen) aanziet voor iets gevaarlijks.
Het lichaam begint dan als verdediging antigenen (IgE) aan te maken. Die blijven in het lichaam dus  als je opnieuw blootgesteld wordt aan diezelfde stof, dan kunnen deze antistoffen een aantal immuunsysteem stoffen aanmaken zoals histamine, die de symptomen van een allergische reactie geven.

De symptomen kunnen verschillen per allergeen.

Zo zie je bij hooikoorts :
-       Niezen
-       Jeukende neus, ogen of gehemelte.
-       Loopneus of juist verstopte neus
-       Waterige rode ogen (conjunctivitis)

Maar bij voedselallergieën zie je weer meer
-       Tintelende mond/ lippen
-       Zwelling van de lippen, tong, gezicht of van de keel.
-       Jeukende uitslag
-       Anaphylaxis (heftige allergische reactie die acuut medische hulp vraagt)

Als u denkt dat u een allergie heeft zal u waarschijnlijk al bij uw huisarts langs geweest zijn. Vooral als het u al is opgevallen dat een bepaalde stof de reactie opwekt.
In de meeste gevallen zal er eerst een allergie test plaatsvinden om te bevestigen dat het ook inderdaad gaat om een allergische reactie.
In de meeste gevallen zal het advies van uw arts zijn om deze stof  te gaan vermijden of hij zal medicatie voorschrijven die de symptomen te verwijderen.
In de heftigere gevallen zal er een immunotherapie worden voorgeschreven of de wel bekende epipen die gebruikt wordt om anafalactische shock  te voorkomen
Alle methoden kunnen een groot effect hebben op uw leven. Geen van de methoden kan de oorzaak wegnemen. Immunotherapie komt het dichts bij een mogelijke behandeling van de oorzaak.

Immunotherapie wordt ook wel het ongevoelig maken genoemd.
Zoals eerder uitgelegd maakt het lichaam bij een allergie een antistof aan (IgE) en zij gaan de strijd aan met de allergenen. Met immunotherapie wordt er geprobeerd om het lichaam weer ongevoelig te maken voor de stoffen. De behandeling gaat helaas wel vaak gepaard met medicijnen en injecties.

Mijn behandeling focust niet zo zeer op het ongevoelig maken van het lichaam maar meer op het begrijpen. Waarom reageert uw lichaam nu juist zo sterk op een stof. Wat wil deze klacht u vertellen. Daarmee geef ik dus ook aan dat een lichamelijke klacht altijd een emotionele oorzaak heeft. Dat wil niet zeggen dat ik daarmee de allergie weg neem maar wel de stress/ emotie die er op zat/zit.
In de meeste gevallen zie je dat daarna de intensiteit van de allergie afneemt en de duur van de allergie.


Wat is het verschil tussen een intolerantie en een allergie.
Bij voedsel maakt men een verschil in allergie en intolerantie (overgevoeligheid).
Een fysieke reactie na het eten van sommige voedingsmiddelen of stoffen komt veel voor.  Een voedsel intolerantie en een allergie geven vaak dezelfde symptomen waardoor de termen vaak door elkaar worden gebruikt.

Een echte voedselallergie zorgt ervoor dat het immuunsysteem een reactie geeft die effect heeft op verschillende organen. In sommige gevallen kan de reactie zo heftig zijn dat er directe medische hulp nodig is. Denk aan de pinda allergie waarbij de keel opzwelt en de ademhaling wordt gehinderd.

In tegenstelling  tot de allergie geeft de intolerantie vaak symptomen die minder heftig zijn, ze geven vaak alleen een probleem  in het maagdarmstelsel (diarree/ misselijkheid etc.)
Bij een intolerantie is de persoon vaak nog wel in staat om kleine hoeveelheden van het voedsel te eten zonder dat dit problemen geeft. Of je bent in staat om een reactie af te wenden door je voeding iets aan te passen of pillen te gebruiken die de verwerking van het voedsel ondersteunen ( lactase enzym pillen om melkproducten beter te verwerken)

De oorzaken van intolerantie zijn onder andere :
•         De afwezigheid van een enzym dat nodig is om het voedsel volledig te verwerken.
          Lactose intolerantie is daar een goed voorbeeld van.
•         Deze chronische aandoening geeft krampen, constipatie klachten of
          juist diarree.
•         Voedsel vergiftiging. Toxine zoals bacteriën in bedorven voedsel kunnen heftige
          darmproblemen geven.
•         Gevoeligheid voor geur en smaakstoffen. Bijvoorbeeld, sulfieten die gebruikt worden om
          gedroogd fruit, geblikt voedsel of wijn beter te bewaren kunnen een astma aanval
          opwekken bij gevoelige mensen.
•         Terugkerende of langdurige stress of andere psychische problemen. Soms kan de gedachte
           aan eten al genoeg zijn om ziek van te worden.
•         Coeliakie. Deze ziekte heeft een aantal symptomen die bij een allergie passen, omdat het
           immuunsysteem er wel bij betrokken wordt. Maar de symptomen blijven voornamelijk gericht
           op het maag/ darmsysteem en is er een bijzonder kleinen kans dat het ooit zal leiden naar een
           anafylactische shock. Deze chronische aandoening wordt getriggerd door het eten van gluten
           en/ of door een proteïne dat zich bevindt in tarwe en andere granen.

Bijvoorbeeld de sinaasappels uit Brazilië worden bewerkt met een stofje waar u allergisch op reageert terwijl de sinaasappels uit Argentinië veilig kunnen worden gegeten. Het lichaam vertelt dus niet alleen waar het niet tegen kan, maar ook wat er aan gedaan kan worden en/ of wat het nodig heeft om te herstellen


In het dagelijks leven maakt het weinig verschil of er sprake is van intolerantie of van allergie, beiden maken het leven een stuk ingewikkelder.Terug naar de pagina Behandelingen
© Praktijk de Bloeiende Roos Delft / Delfgauw
Natuurgeneeskunde
Allergie
Autisme
Ervaringen
Over mij